Handmade Issues 2017

Kan en dragartist vara representant för det svenska kulturarvet? Kan design och hantverk skapa hållbara städer? Vad har en sockendräkt från Dala-Floda gemensamt med en skrotkostym av återvunnen plåt och elektronik? Under ledning av dagens moderator – skådespelaren Robert Fux – kommer dessa och många fler frågor diskuteras.

Hur mycket styr materialet den färdiga produkten när gamla kläder blir nya? Kan design och hantverk vara ett verktyg för att skapa hållbara städer och samhällen? Finns det överhuvudtaget någon relevans för att vi ska kunna göra saker med våra händer?

Förutom att diskutera och analysera intressanta frågor om bland annat kulturarv, traditioner och återbruk kommer vi också att dela ut stipendier till personer som har utmärkt sig inom slöjd och hantverk. Totalt delas 200 000 kronor ut.

När: 7 september kl. 13.00-17.00
Var: Hörsalen, Kulturhuset Stadsteatern
Hur: Anmäl dig genom att köpa biljett på Kulturhuset Stadsteaterns webbsida, se nedan

Schema för dagen

 • 13.00 – Stipendieutdelning
 • 13.30 – Föreläsning med Anna-Karin Jobs Arnberg
 • 14.00 – Föreläsning med Valeria Montti Colque
 • 14.30 – Samtal mellan Margareta Gynning och Robert Fux
 • 15.00 – Paus med fika
 • 15.30 – Föreläsning med Marie Teike
 • 16.00 – Föreläsning med Helena Hansson
 • 16.30 – Utdelning av Barbro Wingstrands stipendium och samtal med årets stipendiat Jonatan Malm
 • 16.50 – Sammanfattning och tack

Biljetter

 • Biljettpris: 275 kronor.
 • Som medlem i Hemslöjden eller prenumerant av tidningen Hemslöjd: 225 kronor.
 • Ung under 26 år eller student över 26 år: 175 kronor.

 

Presentation av de medverkande

Anna-Karin Jobs Arnberg

Dräktskick i Dala-Floda – hur var det och hur blev det? 

Varför gick man klädd i sockendräkt långt in på 1900-talet i en liten by i Dalarna när modet såg helt annorlunda ut runt hörnet? Anna-Karin Jobs Arnberg, verksamhetschef på Dalarnas museum, menar att det handlar om olika förutsättningar som har gjort att det ser ut på ett visst sätt på en plats. Hon kommer även att prata om all den hantverksmässiga kunskap som ligger dold i plaggen och varför dräkten såg ut som den gjorde.

Läs mer om Anna-Karin

 

Helena Hansson

Frugal innovation: Att göra mer för fler med mindre – tillsammans

Helena Hansson är doktorand på HDK vid Göteborgs universitet. Hennes forskning kretsar kring frugal innovation, vilket handlar om hur vi med små medel kan göra mer för fler genom att arbeta tillsammans. Det handlar även om att anpassa sig till en föränderlig situation, att använda och bygga vidare på det som redan finns, att arbeta med flera små parallella processer samtidigt, som kan växa samman och därigenom skapa hållbarhet över tid. Hon kommer att berätta om de upptäckter hon har gjort i sin forskning och om hur design och hantverk kan vara ett verktyg för att skapa hållbara städer och samhällen.

Läs mer om Helena

 

Margareta Gynning

Kulturarvet – en möjlighet eller ett hot? 

Hur skapas traditioner och kulturarv och är de egentligen nödvändiga? Ska vi se dem som en möjlighet eller hot och vem är det som bestämmer vad som ska räknas som en tradition eller ett kulturarv? Det kommer konstvetaren, museiintendenten och feministiska forskaren Margareta Gynning att diskutera med evenemangets moderator Robert Fux som till vardags jobbar som skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern och ofta föreläser runt temat normer, makt och mångfald. Utifrån handgjort skapande och hemslöjd kommer de att prata om hur det har sett ut och vad det är vi inte har fått se.

Läs mer om Margareta

 

Marie Teike

Frugalt i verkligheten

Hur kan vi med sparsamma metoder koppla ihop kreativitet med socialt arbete. Marie Teike på Stadsmissionen Remake berättar hur den kreativa processen ser ut när gamla kläder blir nya. Finns det likheter med slöjdens processer när det kommer till val av material, tillvägagångssätt och tekniker för vilka ändamål och behov det nya plagget ska fylla. Vem gör vad och hur mycket styr materialet den färdiga produkten?

Läs mer om Marie

 

Valeria Montti Colque

Kulturarv – Sverige kontra Latinamerika

Konstnären Valeria Montti Colque utför verk i tekniker såsom måleri, video, performance och installation. I hennes bildvärld med surrealistiskt anslag möter vi karaktärer ur världens alla religioner och mytologier. Berättandet är centralt och i sin konst flätar Valeria samman äldre sagor och myter från olika kulturer med aktuella samhällsfrågor för att spegla hur vår värld ser ut idag. Under Handmade Issues kommer hon att prata om sitt konstnärskap och hur hon ser på kulturarv, symboler och uttryck och hur hon tar det vidare. Sverige kontra Latinamerika.

Läs mer om Valeria

 

Robert Fux

Handmade Issues moderator

Född 1979 på länssjukhuset i Kalmar, klassad A-barn. Uppvuxen i Småland och Österrike. Dubbel medborgare, surkålsfanatiker, lätt allergisk mot björkpollen. Robert jobbar som skådespelare (Stadsteaterns fasta ensemble), dragartist, konferencier, performer och föreläser ofta runt temat normer, makt och mångfald. I sin ateljé bygger han kreationer av upphittat material, glittrande tyger, gammalt julpynt och andra märkvärdigheter.

Läs mer om Robert

 

 

 

 

Handmade Issues arrangeras av Hemslöjden i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Jacob Wallenbergs stiftelse.