Handmade Issues: Fyra frågor till Jenny Jägerfeld, författare & psykolog

Jenny Jägerfeld, författare och legitimerad psykolog. Jenny har skrivit romanerna Hål i huvudet, Jag är ju så jävla easy going och Här ligger jag och blöder. För den sistnämnda vann hon Augustpriset i barn- och ungdomsklassen. Tillsammans med författaren Johanna Thydell har Jenny podden Superältarna. På Handmade Issues kommer Jenny att prata om kreativitet, mindfulness och flow.

Vad är hemslöjd för dig?

Jag har stor respekt för hemslöjd och för människor som ägnar sig åt hemslöjd. Många är så otroligt hantverksskickliga. Jag skulle vilja att hemslöjden uppvärderades. Men jag tycker samtidigt att det låter lite för präktigt, själva uttrycket. Jag skulle vilja få in mer punk och skitighet i hemslöjden. (Men det finns kanske redan utan att jag vet om det?)

Idag ökar antalet sjukskrivningar kopplade till utbrändhet och stress. Tror du att det handgjorda skapandet och andra kreativa processer kan påverka den negativa trenden och samtidigt påskynda det individuella tillfrisknandet?

Jag tror att man måste jobba på strukturell nivå med stress och sjukskrivningar kopplade till utbrändhet. Om 95 % av personerna på en arbetsplats är stressade är det knappast ett personligt problem. Om man själv gillar att ägna sig åt hantverk eller hemslöjd så är det bevisat att det minskar stressymptom och kan vara terapeutiskt. Jag tror däremot inte att man ska tvinga på det på någon som inte känner för det.

 I Jönköping skriver man ut slöjd på recept till personer som är sjukskrivna för utmattningssymptom. Vad tycker du om det?

Det är en fin grej tycker jag. Men vi måste få bukt med utmattningssymptomen generellt. Det är så otroligt många som blir utmattade som det ser ut nu. Vi måste ändra sättet som många arbetsplatser funkar på. Det hjälper inte att plåstra om ett blödande köttsår med små fjuttiga plåster. Något måste ändras i grunden. Men som sagt. Många som tycker om att slöjda blir tydligt avstressade av det. Det är något konkret man gör. Något som man kan gå upp i, förlora sig i.

Vill du tipsa om någonting?

Jag skulle vilja tipsa om Nina Björks bok Lyckliga i alla sina dagar. Om pengars och människors värde och Wellnesssyndromet av André Spicer och Carl Cerderström.

Mer om Jenny

Lyssna på podden Superältarna.

Läs mer om Jenny på hennes hemsida.