Garvargesäller 2021

I början av juni utsågs fyra nya garvargesäller på Bäckedals folkhögskola. Hemslöjden är branschorganisation för bl a garveriyrket och granskningen av proven utfördes av Lotta Rahme och Aja Pettersson, båda med mästarbrev inom garveriyrket. Här presenterar sig de nya gesällerna.

Kollage garvargesäller

 

Gesäll Karl Karlsson bereder skinn

Karl Karlsson, Ornö. Garvargesäll 2021.

Karl Karlsson, Ornö.

”Det känns såklart jätteroligt att bli gesäll! Det här är en viktig del i att öka statusen på detta fantastiska hantverk! Det hjälper mig också att nå ut till fler människor, kunna diskutera både hur tillverkning av skinn sett ut historiskt och vad modern tillverkning kan ta för lärdomar utav det. Särskilt utifrån frågor om miljö och hållbarhet.”

Instagram: @garvarekarlsson

Facebook: Karl Karlsson

Porträttbild Ann Salomonsson, garvargesäll 2021

Ann Salomonsson, Umeå. Garvargesäll 2021.

Ann Salomonson, Umeå.

”Det är fantastiskt roligt att få ett bevis på att jag kan det här med skinngarvning. Jag kommer givetvis  fortsätta med hantverket i min lilla garvarbod på Holmön och fortsätta skinnslöjdandet. Jag vill också berätta för andra om skinn och hur de kan beredas och garvas och kanske hålla kurser om intresse finns. Under gesällterminen på Bäckedals folkhögskola har jag fått nya kunskaper och idéer för framtiden.”

Hemsida: Annova H&B

Porträttbild Inga Qvarfordt, garvargesäll.

Inga Qvarfordt, Fåker. Garvargesäll 2021.

Inga Qvarfordt, Fåker.

”Efter den första skinngarvningskursen jag gick, har jag nu hållit på med skinngarvning i 24 år. Olika mycket under olika perioder. Att bli gesäll är en bekräftelse på mina kunskaper som garvare och känns väldigt roligt. Med det i ryggen är det inspirerande att fortsätta garva skinn och bereda päls. Dessutom fortsätter jag slöjda av mina skinn, både pälsskinn och läder erbjuder många möjligheter att skapa fina, användbara föremål. Varje skinn är unikt och lärandet är förstås inte över på något sätt, något som jag uppskattar mycket.  Jag kommer också att fortsätta erbjuda kurser här hemma i mitt lilla garveri i Fåker, Jämtland.

För mig är det viktigt att föra hållbar kunskap vidare och att kunna ta tillvara vad som annars ses som avfall, exempelvis viltskinn och fiskskinn, och förädla det till något användbart och hållbart.”

Instagram: @inqaide

Facebook: in.qa Idé

Porträttfoto med Johannes Frisk, garvargesäll.

Johannes Frisk, Näsåker. Garvargesäll 2021.

Johannes Frisk, Näsåker.

Facebook: Johannes Frisk

 

 

Här kan du läsa mer om vad som krävs för att få avlägga gesällprov inom garveriyrket.