Spiken i kistan – Träslöjdaren Fredrik får stipendium!

Intervju med Fredrik Svensson som får Sätergläntans Vänners stipendium på 10 000 kronor för att avlägga gesällbrev i Slöjdyrket – trä.

Fredrik Svensson och en av hans stolar på en grön äng.

Juryns motivering:

”Fredrik Svensson tilldelas Sätergläntans Vänners stipendium på 10 000 kronor för att få möjlighet att ansöka om att avlägga gesällbrev i Slöjdyrket – trä. Fredrik ges också möjlighet att köpa in material för att kunna driva en hemslöjdsfirma där han ska tillverka föremål utifrån traditionella tekniker och slöjdiga former och ytor.”

Fredrik svarar på Hemslöjdens frågor

Vem är du och vad gör du?

– Jag heter Fredrik Svensson, från Borlänge men numera Gagnef. Jag gör helst möbler eller andra föremål med sammansättningar men gillar också flätade element i mina arbeten och snygga täljda ytor. På dagarna studerar jag träslöjd på Sätergläntan.

Varför är det viktigt för dig att söka gesällbrev i Slöjdyrket trä?

– Det är ett kvitto på att man börjar kunna ett hantverk, och extra kul eftersom det är ganska nytt.

Du har fått Sätergläntans Vänners stipendium på 10 000 kr! Vad betyder det här stipendiet för dig?

– Det är en jättefin uppmuntran och superkul att andra gillar det jag gör.

Vilka möjligheter ser du för träslöjdens framtid?

– Träslöjden som livsviktig tradition är nog överspelad, men varuhusmöbler av plast, sågspån och lim som inte håller mer än ett par år är ju ännu mer gammaldags.

Alla möjligheter finns och skandinavisk träslöjd sprider sig över världen på ett fantastiskt sätt. Här på Sätergläntan märker vi ju att intresset är växande, många vill lära sig handarbete och att verkligen förstå materialen på djupet.

Vad ska du göra härnäst?

– Nu ska jag slå sista spiken i en kista. Bildligt talat då, det är en träplugg.

 

Stipendieutdelning på Handmade Issues

2019 delas 235 000 kronor ut i form av stipendier som Hemslöjden administrerar. Utdelningen sker den 16 november, under vårt årligen återkommande kreativa forum Handmade Issues, där aktuella slöjdämnen stöts och blöts med hjälp av spännande slöjdpersonligheter.

I år livesänds hela konferensen för att alla ska kunna delta på sin egen ort. Tekniska detaljer kommer en vecka innan konferensen!

För dig som vill passa på att skaka hand med stipendiaterna och se deras verk, är du välkommen till Stockholm! Köp biljett här!

 

Länkar:

Läs mer om Handmade Issues 

Läs mer om våra stipendier