Frida inspireras av kyrkorum – får 20 000 kronor i stipendium

Läs intervjun med årets Märtha Gahn-stipendiat som vill besöka kyrkor för att inspireras av kyrkorum och relationen mellan textilier och rum.

Frida Lindberg granskar vävprover.

Foto: Pär K Olsson

Motivering:

”Frida Lindberg tilldelas 20 000 kr för att få möjlighet att utforska vad kyrkans textiler har för roll och plats i Svenska kyrkan idag. Frida vill besöka kyrkor för att inspireras av kyrkorum och relationen mellan textilier och rum. Frida är konstnärlig ledare för Alice Lunds Textilier där de arbetar med kyrkliga uppdrag och utgår från Alice Lunds funktionalistiska tankar där konstnärligt uttryck och kvalitén på material och hantverk förenas.”

 

Frida svarar på Hemslöjdens frågor

Vem är du och vad gör du?

– Jag intresserar mig för spänningen mellan historia och nutid. Att hämta kunskap från förr och applicera den i vår samtid. Och att få hela kunskapskedjor att arbeta mot samma mål, från får till färdig vävnad och från en idé om en rumslig miljö till färdigt konstverk. Jag har en textilvetenskaplig utbildning och driver sedan åtta år tillbaks handvävningsateljén Alice Lund Textilier.

Vad är det som är så spännande i relationen mellan kyrkans textilier och rum?

– Jag intresserar mig i stort för hur textilier kan påverka en stämning i ett rum och hur man med textil konst och vävning kan arbeta rumsligt. I kyrkorummen finns ofta många lager av tid representerade. Det är viktiga rum genom historien och i nutid, där stora milstolpar i människors liv utspelar sig. I kyrkorummen kan jag utforska både spänningen mellan historia och nutid och arbeta med rum som är viktiga i människors liv idag.

Du har fått Märtha Gahns stipendium på 20 000 kr! Vad betyder det här stipendiet för dig?

– Det betyder jättemycket! Det är en jättefin möjlighet att få avsätta tid till ett långsiktigt och mer djupgående arbete som vardagen ibland har svårt att erbjuda.

Vad ska du göra härnäst?

– Stipendiet är en fin uppmuntran att lägga mer tid på konstnärlig fördjupning som jag har längtat efter. Så framöver hoppas jag oftare vara i arkivet på ateljén eller i en kyrka i samtal om textil konst. Utöver det så fortgår det spännande livet med Alice Lund Textilier där vi har flera stora uppdrag för både kyrkor i Sverige och offentlig utsmyckning i USA.

 

Stipendieutdelning på Handmade Issues

2019 delas 235 000 kronor ut i form av stipendier som Hemslöjden administrerar. Utdelningen sker den 16 november, under vårt årligen återkommande kreativa forum Handmade Issues, där aktuella slöjdämnen stöts och blöts med hjälp av spännande slöjdpersonligheter.

I år livesänds hela konferensen för att alla ska kunna delta på sin egen ort. Tekniska detaljer kommer en vecka innan konferensen!

För dig som vill passa på att skaka hand med stipendiaterna och se deras verk, är du välkommen till Stockholm! Köp biljett här!

 

Länkar:

Läs mer om Handmade Issues 

Läs mer om Hemslöjdens stipendier