Boksläpp och syfestival

Hemslöjdens förlag släpper idag boken Brodera på stickat. Om några veckor är förlaget med på Sy- och hantverksfestivalen i Stockholm med utställningen med samma namn. Läs mer om författaren till Brodera på stickat; Britt-Marie Christoffersson och om vad som händer på Sy- och hantverksfestivalen.

Britt-Marie Christoffersson ohc bild ur boken Brodera på stickat

Brodera på stickat – boksläpp och utställning

Idag den 6 februari är det boksläpp för Brodera på stickat, boken där Britt-Marie Christoffersson delar med sig av alla broderier, mönster och färger som hon sedan 2016 ställt ut på ett flertal ställen. Under bokssläppet i Göteborg får besökarna även delta i en workshop som leds av Britt-Marie via storskärm.

Boken är en fröjd för ögat med nästan 300 bilder och därtill förklarande instruktioner på hur du får till dessa fantastiska färgkavalkader i olika typer av grundstygn.

På Sy- och hantverksfestivalen den 23-25 februari i Stockholm, Älvsjö, deltar Hemslöjdens förlag bland en stor mängd utställare.
Tre av förlagets författare finns på plats; Helena Bengtsson, Ann-Mari Nilsson och Britt-Marie Christoffersson med nya broderiboken. Delar av hennes utställning (med samma namn som boken) kommer att visas på Syfestivalens hemslöjdstorg. Britt-Marie själv finns på plats både fredag och lördag och signerar sin bok som går att köpa till mässpris.

Omslag till boken Brodera på stickat

Omslag till boken Brodera på stickat

Brodera på stickat – ett av Britt-Marie Christofferssons tre livsprojekt

Brodera på stickat är den tredje delen av Britt-Marie Christofferssons livsprojekt. Sedan 2016 turnerar utställningen runt och nu 6 februari 2018 kommer boken med samma namn, som dokumenterar större delen av detta arbete. Liksom i tidigare projekt, består utställningen av stickade och broderade provlappar samt formgivna plagg. Sedan 1980-talet, och i relation till de tre projekten, har Britt-Marie Christoffersson lett otaliga workshops och på så sätt spridit kunskap om hantverket stickning. Hennes livsgärning har betytt oerhört mycket för att höja statusen på hantverket, som tidigare har förbisetts och ansetts alltför trivialt och vardagligt för att uppmärksammas. Utställningar är tillfälliga, därför har sammanställningen av hennes projekt i bokform visat sig vara ett framgångsrikt och långsiktigt sätt att förmedla kunskapen.

Britt-Marie Christoffersson, f. 1937,är en välkänd och betydelsefull svensk formgivare, som efter sin utbildning på Konstfack i Stockholm, inledde sin karriär med att arbeta för textilindustrin. Tillsammans med nio andra formgivare var hon 1970 med och bildade 10-gruppen. På 1980-talet övergick hon till att arbeta med sin huvudsakliga konstnärliga gärning: att utveckla hantverket stickning.

Hon inledde med att inventera museernas samlingar och stickade upp prover baserade på de mönster hon undersökte. Proverna blev sedan underlag till nyskapande formgivning av stickade plagg. Under rubriken Svenska tröjor: nya modeller efter gamla mönsterkom projektet att resultera i en utställning som turnerade runt i Sverige och en bok som gavs ut 1988. Projektet rönte stor uppmärksamhet och boken är idag en antikvarisk raritet.

Den andra delen i Britt-Marie Christofferssons livsgärning var projektet Stickning: ett hantverk att utveckla som inleddes år 2005. Samma projektmodell användes här: en utställning med stickade provlappar och formgivna plagg som turnerade i Sverige och Danmark samt en bok, utgiven på Hemslöjdens förlag, som även översattes och publicerades för den engelska marknaden. Detta projekt har beskrivits som ett lysande exempel på konstnärlig forskning, genom att det innebär ett systematiskt utforskande av stickteknikens möjligheter till otaliga variationer presenterad genom en specifik konstnärlig blick och en helt egen form och färgvärld.