Sy väskor med värmländska Helena Bengtsson!

Konsthantverkare och formgivare Helena Bengtsson har sin ateljé och sina rötter i Snårstad strax utanför Karlstad. I nya boken Sy väskor – Vackra som smycken har hon hämtat inspiration från folkdräktens kjolväskor, och med päls, skinn, ull, reflexband, återbrukade jeans och vackra applikationer trollat fram femton väskor både för vardag och fest. Förutom utförliga beskrivningar och mallar får du tips på allt från material och verktyg, till vilka stygn som passar och hur du tex syr handtag i skinn.

På Fårfesten i Kil 3-5 mars blir det ”Värmlandssläpp” av boken och alla väskorna visas i Hemslöjdens förlags monter. Även i den populära ”Modeshowen”, regisserad Av Täpp Lars Arnesson från Malung, finns Helenas väskor med under dessa tre dagar.

Författare Helena Bengtsson har en magisterutbildning i textildesign vid Textilhögskolan i Borås och har även studerat Textilkonst vid Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Med öppen blick undersöker hon kulturarvet och använder det som inspiration- och kunskapskälla i sitt arbete.
”Att fördjupa sig i den folkliga traditionen har närmast blivit en livsstil för mig. Det berikar all slags formgivning, oavsett om resultatet ska bli en skinnväska eller en tryckt textil för offentlig miljö. Det känns fint att liksom ställa sig i raden, maka sig en plats i traditionen och vara som folk”.