Kobra sätter ljuset på hemslöjd

I säsongens femte avsnitt sätter SVT:s kulturmagasin Kobra ljuset på hemslöjd. Maria Diedrichs som är redaktör för vår tidning Hemslöjd medverkar i programmet. Det gör även Jögge Sundqvist och Frida Arnqvist Engström som båda har gett ut böcker på Hemslöjdens förlag.

bilder kobra2

Maria Diedrichs som är redaktör för vår tidning Hemslöjd pratar om slöjden som ett motstånd, att vi inte har något annat val än att slöjda oss bort från den masskonsumtion vi befinner oss i. Hon menar också att slöjd aldrig kan användas för att skapa en bild av ett homogent och avgränsat Sverige eftersom den har uppkommit i ett ständigt utbyte mellan människor som har rest och inspirerats av varandra i hundratals år. Här kan du läsa mer om tidningen och teckna en prenumeration.

bilder kobra1

Jögge Sundqvist professionell slöjdare medverkar också i programmet. För honom är hantverksskicklighet, materialkunskap och förmågan att hantera kniv och yxa avgörande för filosofin bakom slöjden. Jögge har gett ut boken Tälj för kök och trädgård via vårt förlag. Lär dig olika täljgrepp och dyk in i något av de 20 olika slöjdprojekt som presenteras. Mer info om boken på Hemslöjdens förlags hemsida.

bilder kobra3

För några år sedan uppfann Frida Arnqvist Engström begreppet Gerillaslöjd. Det är även namnet på hennes bok som är utgiven på Hemslöjdens förlag. I Kobra pratar Frida de olika uttrycken som ryms i begreppet Gerillaslöjd och som idag kräver sin plats i det offentliga rummet. Verkar det intressant? Läs mer om boken här.

Kolla på programmet

Missade du programmet? Ingen fara! Du hittar det på SVT Play.

Bli medlem

Om du blev sugen att slöjda när du såg programmet så kan vi tipsa om våra föreningar som arrangerar massvis med kurser och aktiviteter runt om i landet. Du hittar dem i Slöjdkalendern och om du är intresserad av att bli medlem så är det bara att klicka här. De flesta av aktiviteterna är billigare för medlemmar, det är även prenumerationen på tidningen och förlagets böcker.

Fler länkar

Jögge Sundqvists hemsida www.surolle.se
Frida Arnqvist Engströms hemsida www.kurbits.nu är din slöjdkompis i inredningsvärlden.