Första mästarna på tio år

Övning ger färdighet brukar man säga och att öva på någonting i mer än 10 000 timmar innebär i vissa fall att man blir mästare inom ett specifikt område. Det är precis vad Åsa Martinsson, Kristin Enström, Kirsi Mattila, Gunvor Johansson och Anna Eriksson har blivit. Mästare!

Tack vare sina djupa hantverkskunskaper har de alla blivit utsedda till mästare inom sina respektive områden. Ett Mästarbrev är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Snyggt jobbat och stort grattis!

Det är tio år sedan sist men nu är det dags för Hemslöjden och Sveriges Hantverksråd att presentera fem nya mästare inom handvävaryrket, broderiyrket, konstvävningen, och konstbroderiet. Mästarna är:
 

Kristin Enström, nybliven mästare i handvävaryrket/konstvävare, Stockholm

Bildväven ”Myrsegling” från 2009. Gjord tillsammans med konstnären Ingegerd Möller. Foto: Kristin Enström

Kristin Enström driver egen textilateljé och har över 16 års erfarenhet av konstvävningsuppdrag och andra beställningsjobb med avancerade textila tekniker som anställd på HV-ateljé i Stockholm. Där har Kristin också utfört stora renoverings- och monteringsjobb av äldre och nyproducerade textila verk. Idag tillverkar hon även egendesignade textila produkter.
 

Anna Eriksson, nybliven mästare i
broderiyrket/konstbroderi, Stockholm

Anna Eriksson arbetar med en del av en ridå till Tandvårdshögskolan i Malmö. Konstnär Ann Böttcher. Foto: HV-Ateljé.

Anna Eriksson arbetar med en del av en ridå till Tandvårdshögskolan i Malmö. Konstnär Ann Böttcher. Foto: HV-Ateljé.

Anna Eriksson är utbildad vid HV-skola i Stockholm och sedan 2001 då hon fick sin examen från den treåriga textila hantverksutbildningen har hon arbetat som brodös på HV-ateljé i Stockholm.

Anna arbetar med olika typer av textila beställningar där det oftast handlar om att översätta en skiss av en konstnär/formgivare till textil. Jobben skiljer sig åt och det kan till exempel vara en ridå, textil utsmyckning, fanor eller kyrkliga textilier. Parallellt med ateljéjobbet arbetar Anna som lärare i konstsömnad.
 

Gunvor Johansson, nybliven mästare i
handvävaryrket, Staffanstorp

Antependium-St-Olofs-kyrka_610px


Antependium i S:t Olofs kyrka. Vävd och monterad av Gunvor Johansson, formgiven av Kristina Lindkvist.

Gunvors passion är skånska konstvävnader där hon arbetar med dokumentation, mönsterritning och beskrivningar av de skånska konstvävnaderna för att bevara och föra vidare kunskapen om gamla vävtekniker. Gunvor har skrivit boken Väv skånska allmogevävnader som nu är översatt till engelska med utökat innehåll och på väg till tryckning.

Tillsammans med textilkonstnär Kristina Lindkvist utför Gunvor Johansson beställningsarbeten på kyrkotextilier. Gunvor färgar, väver, broderar och monterar skrudar, det vill säga mässhakar, stolor, kalkdukar, altardukar med mera. Gunvor har utfört flera arbeten till Lunds domkyrka, S:t Olofs kyrka och flera församlingar inom Lunds stift.
 

Åsa Martinsson, nybliven mästare i
handvävaryrket, Visby

Tvärrandiga filtar av Åsa Martinsson. Foto: Åsa Martinsson

Åsa Martinsson är utbildad på Väfskolan i Borås där hon hade Ulla Cyrus-Zetterström som lärare. Därefter tog hon en fil.kand. vid Uppsala universitet med etnologi, arkeologi och konstvetenskap. Inom vävningen har hon främst arbetet med formgivning och vävning av kyrkotextil. Hennes första stora uppdrag var att göra en biskopskåpa till Visby domkyrka.

Efter drygt 30 års yrkesverksamhet som egen företagare med egen ateljé har Åsa börjat koncentrera sig på den medeltida inredningstextilen. De återskapade medeltida miljöerna saknar i stort sett textilier, vilket är någonting Åsa vill ändra på med sin handvävning och visa upp att medeltiden var en textilrik period.
 

Kirsi Mattila, nybliven mästare i
broderiyrket/konstbroderi, Stockholm

Livgardets standar av Kirsi Mattila, framsida. Foto: Anders Wallén

Livgardets standar av Kirsi Mattila, framsida. Foto: Anders Wallén

Kirsi arbetar idag som konstbrodös på HV-ateljé i Stockholm där hon började direkt efter sin utbildning vid samma skola. Innan hennes broderikarriär tog fart arbetade Kirsi som frisör men bestämde sig för att följa sitt hjärta och gå en textil utbildning. Det blev HV-Skola i Stockholm där hon upptäckte konstsömnaden och broderiets möjligheter.

Just det fria broderiet är någonting som passar Kirsi eftersom man kan göra lite hur som helst och ändra och lägga till under arbetets gång. Samtidigt som det blandas med det exakta, där man behöver räkna varje stygn för att det ska bli rätt.
 

Utdelning

Kristin Enström, Kirsi Mattila och Anna Eriksson tar emot sina mästarbrev i Stockholms stadshus den 4 november. Gunvor Johansson tar emot sitt mästarbrev i Lund den 4 december.

Här hittar du mer info om gesäll- och mästarbrev.