Täljakademin – Täljd mekanik

Inställt pga corona

Täljd mekanik med Per Helldorff

Vi undersöker Knäpphärveln (en gammal garnvinda) och inspireras av dess sinnrika konstruktion och slöjdade utryck. Per berättar också lite om sitt arbete med täljd mekanik och visar några exempel på hur han arbetar nyskapande med tekniken. Sedan täljer vi ett knäpphärveldrev och ett passande kugghjul därtill. När vi får det hela att snurra blir vi jätteglada och har nu två axlar roterande i olika hastighet och åt olika håll. Med dessa kan man hitta på mycket skoj.

Tid: 28 mars kl 10.00 – 16.00, fika finns från 9.30.

Plats: Den nya skolan med ny slöjdsal, Storgatan 23 A i Flen.

Handledare: Per Helldorff, mästare i täljd mekanik och att omvandla de traditionella processerna från knäpphärveln till makalösa och fantasifulla mekaniska alster. Läs mer om Per på www.helldorff.se

Kostnad: 300 kr, medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland 250 kr. Förberett material samt för- och eftermiddagsfika ingår. Lunch medtages eller så går det att äta på närliggande restaurang.

Anmälan: Senast 17 mars till helena.aberg@regionsormland.se 0709-46 15 26. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

Förkunskapskrav: Du bör ha vana från att tälja tidigare och kunna arbeta självständigt med kniven.

Sörmlands Täljakademi är ett nätverk för täljintresserade i Sörmland. Tanken är att vi genom praktiska workshops, studiebesök och föredrag ska fördjupa kunskapen i att tälja och arbeta med skärande handverktyg. Täljakademin drivs i samarbete mellan Sörmlands museum och Hemslöjdsföreningen Sörmland.