Fläta en granrotskorg

Korgen är ett av få föremål som inte kan tillverkas maskinellt. Det krävs kunniga händer på en erfaren hantverkare för en hållbar och funktionell korg. Granrotskorgen består av rötter och grenar och är en korg som få människor behärskar att tillverka idag.

Under kursens första träff får du hämta rötter i skogen. Där bereder du också rötterna genom att rensa och skala dem. På kursens avslutande fyra dagar har du med dig ett 30-tal färska grangrenar som bereds för att så småningom bindas till stomme och flätas samman med rötterna som blötläggs och klyvs. Stommen består av två kraftigare ringar av grangrenar där tunnare grangrenar ”revben” är instuckna.

Modellen revbenskorg förekommer även i hassel, pil och rotting och kan tillverkas med eller utan grepe. Grangrenar och granrötter är lätta och sega vilket gör korgen lätt och hållbar. Du kommer få lära dig hur du väljer material och bearbetar det med enkla redskap. Under kursen kommer vi att ha möjlighet att studera några äldre korgar i Sörmlands museums magasin.

Att ta med: Ta gärna med egen täljkniv och sekatör. Alla verktyg finns även på kursen. Ta med ändamålsenliga arbetskläder och arbetshandskar.

Kursledare är Erna-Lill Lindén som flätat granrotskorgar, i synnerhet i revbensmodell, i 40 år. Hon har studerat olika slags korgtraditioner och har inspirerats av korgar från Sörmlands museums samlingar. Hennes korgar kännetecknas av stor noggrannhet och en välbalanserad form. Erna-Lill har hållit många kurser i konsten att fläta granrotskorgar och är en av få som behärskar tekniken att göra granrotskorgar av revbensmodell. Förutom granrotskorgar har Erna-Lill tillverkat korgar och fat i näver, både i helnäver och flätat. Hon har också ägnat sig åt pilflätning och hade under en tid en egen pilodling.

Tid: Lördag 7 maj 09.30-16.30 samt torsdag 30 juni – söndag 3 juli kl 09.30-16.30.

Plats: Skogen utanför Nyköping och Träverkstan, Sörmlands museum, , Nyköping.

Anmälan och köp: I Sörmlands museums webbutik senast 18 april. Här blir du medlem i Hemslöjdsföreningen Sörmland för 200 kr/år, 275 för familj.

Kursen är ett samarbete mellan Hemslöjdsföreningen Sörmland, Sörmlands museum och Hemslöjdens kurser.