Hemslöjdsprofilen Jögge Sundqvist ställer ut i Minneapolis

Den 20 januari startar utställningen CraftBOWL i Minneapolis med tre namnkunniga svenskar, däribland Jögge Sundqvist. Utställningen anordnas av American Swedish Institute (ASI).

Jögge "Surolle" Sundquist slöjdar i trä

Jögge Sundqvist – som också kallas ”Surolle” – är en mycket produktiv slöjdare som har gjort det mesta en träslöjdare kan göra. Han tillverkar pallar, stolar, knivar, skåp, skedar och tråg, tavletter (små hyllor), skulpturer, ordtavlor och mycket mer. Det som utmärker Jögges slöjdande är den vackert skurna dekoren som pryder föremålen.

På en bänk i skogen ligger slöjdaren Jögge

Jögge på sin slöjdade bänk

”Surolle” heter också den installation som Jögge står bakom och som ingår i utställningen CraftBOWL. Utställningen innehåller ytterligare två installationer; ”Rites of Passage” av Bertil Vallien (glas) och ”Form” av Ingegerd Råman (glas och keramik). Utställningen CraftBOWL visas på American Swedish Institute mellan 20 januari och 8 april i Minneapolis.
Jögge är slöjdare i fjärde generationen och därmed fostrad i den svenska hemslöjdsrörelsen. Han har arbetat som hemslöjdskonsulent men också som lärare. Ända sedan 1985 har Jögge slöjdat sina föremål, först på halvtid och sedan 1999 på heltid.
När han beskriver sin verksamhet berättar han om sina största tillgångar; de fyra hörnstenarna. Hörnstenarna är materialet, verktygen, traditionen och folkkonsten och fungerar som en grund för det dagliga arbetet. Det är i den sista hörnstenen – folkkonsten – som han får utlopp för sitt kreativa och personliga skapande.

– Mina influenser kommer från den svenska självhushållningsslöjden och folkkonsten från 1600- och 1700-talet, berättar Jögge.

Installationen ”Surolle” visar besökaren på Jögges filosofiska tillvägagångssätt och reflektioner över den svenska kulturen och slöjden.

Slöjdad, fyrkantig, målad krympburk av Jögge Sundqvist

”4 Walls” av Jögge Sundqvist till utställningen CraftBOWL

Varför tror du att du fick frågan att ställa ut dina föremål i Minneapolis?

– Jag tror framförallt att det är kombinationen av att vara en utövande slöjdare sedan trettio år tillbaka och att jag försökt definiera vad slöjd betyder för mig och vilka ramar som anger vad slöjd är.

Kan du berätta lite om vad du visar på utställningen?

– Jag visar omkring 55 föremål. Först och främst finns ett flertal konstfulla vrilskålar, fågelskålar och krympburkar. Den mest spektakulära krympburken är en 32 cm hög fyrkantig burk som heter The 4 walls som har över 200 genombrutna dekorer på sidorna. Här finns också stolen Apelsinkramaren, ett tiotal individuellt utformade slevar, några bärträn, skulpturer och mycket mer. Jag har ska också framföra en föreställning som vi kallar ”Rhythm and Slöjd”. Då slöjdar jag en krympburk ”live” till tunga rytmer av Chemical Brothers och berättar samtidigt slöjdhistorier.

Vad hoppas du att medverkandet i utställningen kommer ge dig?

– Jag hoppas att fördjupa och bredda förståelsen för vad den genuina moderna slöjden står för. Som jag ser det står den för ett humanistiskt förhållningsätt där man vill leva ett bra liv genom att göra sina egna bruksföremål. Eftersom vi i Sverige har lång erfarenhet av slöjd, med en aktiv och levande hemslöjdsrörelse, så har vi mycket att ge till det nyvaknande intresset för slöjd i USA.

American Swedish Institute

American Swedish Institute (ASI) är en konst- och kulturorganisation som engagerar sig lokalt och nätverkar globalt. Organisationen håller till i två stora byggnader som tillsammans formar ett campusområde i Minneapolis. ASI är en samhällsaktör och samarbetspartner liksom en samlingsplats för alla människor som vill dela med sig av erfarenheter och kunskaper inom kultur, migration, miljö och konst.

2018 – det handgjorda året

I år – 2018 – presenterar American Swedish Institute, ASI, en serie utställningar med programpunkter som undersöker temat The Handmade. Serien fokuserar på relevanta och aktuella frågor som rör handgjort skapande; från det traditionella till det moderna, skärningspunkterna mellan lokalt och globalt, identitet och arv samt hållbarhet.

Året startar med CraftBOWL, en utställning som visar på hantverkstraditioner, tekniker och material vad gäller skålar och förvaringskärl i trä, glas och keramik. De handgjorda skålarna representerar slöjdtraditioner från hela världen.

Installationen ”101 Bowls”

En del av utställningen är installationen med 101 unika skålar som ger en bild av ASI:s arbete såväl lokalt som internationellt. Det är en ambitiös, kreativ och unik installation där en stor mängd slöjdare, organisationer och institutioner finns representerade. Utställningen synliggör nätverk som arbetar med att främja, sprida kunskaper och visa mångfalden i handgjort skapande.

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, American Craft Council och Vesterheim Norwegian-American Museum är några av nätverken.